Kies ZZPers voor jouw webproject

Twee zomers terug kreeg ik een projectaanvraag. Het ging om een platform om informatie te delen binnen een organisatie. "Leuk, ik denk wel mee!". Zo gezegd zo gedaan: kennismaking gehad, begroting gemaakt met ZZP'ers uit mijn netwerk waarmee ik dit project wilde draaien, offerte gemaakt en uiteindelijk in de race beland met een groot bureau. Lang verhaal kort: de opdrachtgever koos voor het grote bureau omdat hij dan "alles onder één dak had". Op dat moment had ik daar geen goed antwoord op en gaf ik hem gelijk, maar dat is nu wel anders.

Waarom samenwerken?

Wanneer je als ZZP programmeur je producten serieus neemt kom je niet onder samenwerken uit. Als je in je eentje een simpele website wil maken neem je vanzelf de rol van tekstschrijver, fotograaf, marketeer, ontwerper en programmeur op je. Juist, iets te veel voor één persoon🤔. Dat is de belangrijkste reden voor mij om samen te werken: ik hou me graag bezig met het programmeren en word minder blij van de rest. Daarnaast wordt het product beter als ieder deeltje van een project door een specialist gedaan wordt. Ten slotte vind ik het gezellig om samen te werken met anderen en krijg ik er energie van 😁.

Meer betrokkenheid, beter resultaat

Eén van de redenen die de opdrachtgever gaf voor het kiezen van het grote bureau was "Als ik ze opbel, heb ik één aanspreekpunt en alles onder één dak." Toen, vrij naïef en erg onervaren, gaf ik hem gelijk. Zou hij hetzelfde nu tegen mij zeggen? Dan zou ik er tegenin gaan! Hoewel een bureau met vaste werknemers een veilige plek kan zijn vol vakkundige handen, ben ik dit samen met mijn netwerk net zo goed. Sterker nog, door de argumenten die hieronder staan te lezen zou je tot de conclusie kunnen komen dat een team van ZZP'ers veiliger en vakkundiger is.

  • Ieder gedeelte van het project heeft een aanspreekpunt. Je kunt bijvoorbeeld direct met de ontwerper of tekstschrijver schakelen. Geen tussenpersoon, minder ruis, dus sneller en beter resultaat 📈.
  • Meer betrokkenheid, beter resultaat. Wanneer je een groep ZZP'ers inschakelt, sta je gedurende het gehele project in direct contact met degene die voor jou aan de slag is, en zij met jou. Kans om samen tot inzichten te komen die met een tussenpersoon niet aan het licht zouden komen dus!💭
  • Niet gebonden aan kantoortijden. De meeste mensen werken binnen kantooruren, gelukkig maar. Toch zijn er situaties die vragen om een andere of snelle aanpak. ZZP'ers zijn ondernemers, wat bijdraagt aan hun verantwoordelijkheidsgevoel. Als er ècht iets is, kun je ze vaak wel bereiken 📞.
  • Kwaliteit heeft niets te lijden. Iedere ZZP'er binnen de groep heeft ervoor gekozen om binnen zijn specialisatie voor zichzelf te gaan werken. Zij moeten dus wel goed zijn in wat ze doen, zo houden ze hun bedrijf draaiende (en groeiende!). Het kwaliteitsniveau ligt dus hoog, maar ook de prijs-kwaliteitsverhouding is interessant.
  • Flexibiliteit. Bureaus zijn vaak gebonden aan procedures, schema's en een vast proces. Dit is veilig en zorgt voor consistentie. Ben je echter op zoek naar flexibiliteit in verband met een speciale wens of een uitzonderlijk geval? Dan kan de hulp inschakelen van ZZP'ers wel eens een goed idee zijn.

Om nog even terug te komen op die opdrachtgever aan het begin van het verhaal vind ik het belangrijk om te zeggen dat ik zijn redenatie wel begrijp, al is het maar vanuit het idee dat bureaus vaak meer (gedeelde) ervaring hebben en een minder risicovolle keus zijn. Met dat laatste bedoel ik dat bureaus niet zomaar failliet zullen gaan of besluiten ermee te stoppen. Die kans is bij ZZP'ers relatief groter. Toch is ook met dit punt rekening te houden in een project, zo zorg ik er altijd voor dat een project overdraagbaar is.

De keuze tussen een bureau of een groep ZZP'ers voor jouw (grote) project is niet vanzelfsprekend. Stof tot nadenken dus! Mijn mening? Een groep ZZP'ers die vaker met elkaar samenwerkt kan bergen voor je verzetten en is enorm leuk! Benieuwd naar de mogelijkheden? Mail me of bel me op. Het liefst wel binnen kantooruren 😉

[email protected]

📞 +31 85 130 45 13