730. Blog

3 manieren om de functionaliteit van WordPress te verrijken

In eerdere blogs heb ik het al gehad over de reden waarom wij WordPress gebruiken en over plugins die je daarbij niet kunt missen. De blog van vandaag sluit daar goed op aan. Soms is het gewoon handiger om zelf even een stukje functionaliteit te schrijven of kun je nergens datgene vinden wat jij bedoelt. Het zijn die momenten waarop je zou willen dat er een gemakkelijke manier was om zelf even wat functionaliteit toe te voegen aan je WordPress omgeving. Gelukkig zijn er zelfs een paar van deze manieren en die wil ik vandaag graag met je doornemen! Kijk je mee?

Het bestandje functions.php

Ieder WordPress thema die je gaat gebruiken heeft het bestandje genaamd “functions.php”. Hieraan staan, je raad het nooit, de extra functies die dit thema met zich meebrengt. Hier kun jij ook dingen aan toevoegen! Dit kan op twee manieren.

  1. Navigeer in het admin menu naar Weergave >> Editor. Klik aldaar rechts bovenin beeld op “Themafuncties (functions.php)”. Vervolgens kun je in dit bestandje je eigen functionaliteit toevoegen.
    NOTE: Eigenlijk wil je dit niet in een bestaand thema doen. Dit omdat wanneer het thema een update krijgt, jouw eigen functionaliteit overruled wordt. Daarom zal ik je volgende week uitleggen hoe je een child theme maakt en hoe je hierin je eigen functionaliteit verwerkt.
  2. Via een FTP verbinding kun je het functions.php bestand downloaden, bewerken en vervolgens weer uploaden. Dit kun je doen met een FTP-client als FileZilla. Wanneer met je met die client met je webserver verbindt, navigeer je vanaf de root van je website naar WP-Content >> Themes >> [HET GEBRUIKTE THEME] >> functions.php. Dit is echter erg omslachtig, maar het werkt!
730-extra-functionaliteit-functions-php
De functions.php vanuit de editor in de admin omgeving.

Met behulp van een plugin

Is daar ook al een plugin voor? Jazeker! De plugin My Custom Functions stelt je in staat om extra functionaliteit toe te voegen in een aparte editor in je admin omgeving. De voordelen hiervan zijn dat deze niet overruled kunnen worden door een update, je kunt deze aan en uit zetten en het is duidelijk dat dit allemaal je eigen toegevoegde functionaliteit is. Toen ik net begon heb ik deze manier vaak gebruikt en het heeft me erg goed geholpen. In de development fase wil ik het ook nog wel eens gebruiken!

730-extra-functionaliteit-my-custom-functions
De editor vanuit de My Custom Functions plugin in de admin omgeving.

Door het schrijven van een eigen plugin

Deze manier is de meest professionele en uiteindelijk handigste. Uiteindelijk heb je een lap extra functionaliteit geschreven en is die functionaliteit wellicht wel handig om te gebruiken in andere projecten. Op dit moment is het interessant om er een plugin van te maken. Je maakt een mapje aan met de naam van je plugin en daarin een bestandje die we maar even ‘main.php’ noemen. Om er een plugin van te maken heeft dit bestandje de tekst die weergegeven wordt in onderstaande afbeelding als eerste in de main.php nodig. Vervolgens kun je alle functionaliteit die je geschreven hebt in dat bestandje zetten. Ten slotte kun je via FTP jouw plugin map in de plugins map zetten, of jouw plugin map compressen naar een .ZIP bestand en deze uploaden in je admin omgeving.

730-extra-functionaliteit-eigen-pluginPNG
De code bovenin je main.php beschrijft je plugin aan WordPress.

Dit zijn in het kort drie manieren om extra functionaliteit aan je WordPress omgevingen toe te voegen. Ik kan me goed voorstellen dat je hier en daar wat vragen hebt. Schroom niet om me gewoon even een berichtje te doen via Facebook, Instagram, LinkedIn of email. Heb je een vraag aangaande child themes? Wacht dan even op de blog van volgende week. Voor de rest? Vraag maar raak!

Meer te weten komen?

Als 730. vinden wij het delen van kennis en onze expertise enorm belangrijk. We houden je graag op de hoogte.