730. Blog

Dit is waarom wij WordPress gebruiken.

WordPress is een CMS (Content Management System) en doet niets anders dan, je raadt het al, ervoor zorgen dat jij op een gemakkelijke manier jouw content kunt beheren. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: there is no right way to do it! Er is enorm veel keuze en ieder CMS probeert zich te onderscheiden. Uiteindelijk komt het erop neer dat je moet gaan voor wat jij fijn vindt werken en waar jij waarde uit haalt. WordPress lost problemen op en verbetert onze content workflow. Daarom kiezen wij WordPress.

WordPress is populair

Naast de in de inleiding genoemde punten, zijn er veel meer redenen waarom we WordPress gebruiken. Omdat het populair is natuurlijk! Wij zijn meelopers en willen graag doen wat iedereen doet … Nee, grapje. De populariteit van WordPress helpt enorm bij de groei en de stabiliteit van het platform. Het zorgt ervoor dat er op reguliere basis updates uit blijven komen (veiligheid boven alles), er ontzettend veel plugins beschikbaar zijn (uitbreidbaarheid ten top) en dat het enorm toegankelijk is. Dit laatste werkt erg fijn wanneer je klanten hebt die zelf kleine (of grote) content willen kunnen wijzigen.

730-wordpress-facts
Ondanks dat het in 2003 gelanceerd werd, kostte het 112 jaar om te bouwen. Hoe dan? Dat lees je tussen deze indrukwekkende WordPress statistieken.

WordPress is open-source

Dit betekent dat de source (bron) van het platform: de code, toegankelijk is voor iedereen. Het is dus ook volledig gratis om te downloaden en te installeren. Het feit dat WordPress open-source is draagt enorm bij aan de aanpasbaarheid. Dit stelt ons in staat om de admin omgevingen van onze klanten compleet naar onze wens – en vooral naar de wens van de klant – in te richten. Op die manier kunnen onze klanten heel veel zelf beheren in hun WordPress omgeving.

Plugins en thema’s

Op moment van schrijven zijn er meer dan 56.000 plugins. Dit aantal groeit iedere dag. Het gros van die plugins zijn ook nog eens gratis. Deze plugins kunnen je voorzien van contactformulieren, tips bij zoekmachine optimalisatie, gallerijen voor afbeeldingen, een webshop en nog tal van handigheden meer. Heb je een wens? De kans is nihil dat er geen plugin voor is die dit voor je oplost. Plugins zijn een grote factor waarmee WordPress problemen voor ons oplost, want waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? De admin omgeving van onze klanten wordt voorzien van een 730. plugin die de website voorziet van de benodigde custom functionaliteit.

730-wordpress-plugins
Het aantal plugins op 20 september 2018.

Naast plugins kun je in WordPress ook thema’s toevoegen. Het platform heeft een aantal basis thema’s ontwikkeld die je kunt gebruiken, maar ook voor thema’s geldt: er zijn er te veel om op te noemen. Voor iedere wens is er wel een thema. Vaak met beperkte functionaliteit, totdat je betaalt en overstapt op de ‘PRO versie’. Voor mensen met geringe wensen is dit een prachtige uitkomst om snel en toegankelijk een goed uitziende responsive website op te zetten. Wij maken gebruik van een eigen basis thema van waaruit we ieder design voor iedere klant naar wens maken. In een toekomstige blog zal ik ingaan op onze favoriete plugins. Want met zo’n hoeveelheid plugins is het fijn om te weten wat de pareltjes zijn.

Vond je de blog nou leerzaam of heb je vragen over andere onderwerpen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook/LinkedIn of stuur ons een DM via Instagram. We zijn erg benieuwd wat jullie ervan vinden en zal mijn best doen jullie vragen te beantwoorden!

Meer te weten komen?

Als 730. vinden wij het delen van kennis en onze expertise enorm belangrijk. We houden je graag op de hoogte.