730. Blog

Waarom taalfouten jouw ondergang zijn

Iemand probeert op een professionele manier zijn volgers wat bij te brengen en maakt vervolgens een dijk van een dt-fout. Het kan mijn muggenzifterij of pietluttigheid zijn, maar dit stoort mij. Het komt, op mij althans, onprofessioneel, lui en een stuk minder overtuigend over. Herken je dit? Lees dan even verder! 

Scenario 

Ik ben lekker door LinkedIn aan het scrollen, zoekend naar interessante zaken binnen mijn netwerk en kijkend naar wat mijn netwerk leuk vindt. Er komt een post voorbij die kritiek geeft op dat ZZP’ers vaak onterecht pretenderen expert te zijn op een bepaald gebied. Dat ze geen waarde kunnen bieden zonder zelf te weten wat hun toegevoegde waarde is. Hier ben ik het deels mee eens en hij heeft mijn aandacht; ik lees verder. Een paar zinnen van wijsheid verder stuit ik op een overduidelijke dt-fout. Ik word getriggerd, scroll door en neem de post niet meer serieus.

Onprofessioneel 

Het kan mijn arrogantie, kleinzerigheid of hoe je het dan ook wilt noemen zijn, maar ik stoor me hieraan. Ten eerste leiden taalfouten af van de inhoud. Dit blijkt, aangezien ik alleen nog maar op de taalfout kon letten en daarna maar verder scrolde. Daarbij schaden taalfouten je professionaliteit en geloofwaardigheid. Je kan als professional iets interessants te vertellen hebben met goede onderbouwingen, maar taalfouten maken een onprofessionele indruk. Hiermee verlies je lezers, zoals deze persoon mij verloren heeft. Dit had eenvoudig voorkomen kunnen worden. Zonde!

Gebrek aan kennis 

Het kan natuurlijk zijn dat je niet precies weet wanneer een woord op een d of een t eindigt. Hier is niets op tegen! Als je dit van jezelf weet en je wilt je volgers op professionele wijze wat bijbrengen, laat je bericht dan controleren door iemand die dit wel weet (ook in geval van dyslexie bijvoorbeeld). Dit is overigens ook voor mensen die wel goed in taal zijn een goede tip, een foutje is zo gemaakt. Natuurlijk is het ook slim om jezelf deze regels gewoon aan te leren. Hier heb je enorm veel profijt van. 

Luiheid 

Ten slotte stralen taalfoutjes een soort luiheid uit. Hoe moeten je lezers de informatie die jij geeft serieus nemen, als jijzelf niet de moeite hebt genomen deze foutloos uit te typen. Is het dan wel zo belangrijk? Bestaat de informatie ook uit slordigheden of klopt dit wel helemaal? Dat zijn vragen die dan bij mij opkomen en dat is gewoonweg jammer.

Bedankt voor het lezen van mijn tirade haha! Het is soms goed om je ergernis in iets van waarde te gieten. Hopelijk is dat dit. Ik ben erg benieuwd of er meer mensen zijn die dit herkennen of dat ik nu daadwerkelijk aan het mierenneuken ben. Laat het me weten via een berichtje op Facebook, Instagram, LinkedIn of stuur me een mailtje. Oh ja, en als je ooit een taalfoutje ontdekt in mijn verhalen hoor ik het graag! Tot volgende week! 

Meer te weten komen?

Als 730. vinden wij het delen van kennis en onze expertise enorm belangrijk. We houden je graag op de hoogte.