730. Blog

Omgaan met drukte: 730. Style

Wanneer je ondernemer bent, ben je altijd bezig. Is het niet met constant in de behoeften van klanten te voorzien, dan is wel met het laten groeien van je onderneming. Je vindt altijd wel iets om bezig mee te zijn en je vindt het geweldig. Vaak gaat dit wel ten koste van andere zaken waar je je eigenlijk mee bezig zou moeten houden. Hoe zorgen wij ervoor dat we door de bomen toch wel degelijk een bos zien en dat we geen enkel spoor bijster zijn? Dealen met drukte: 730. Style.

Schrijf alles op

Koop voor een paar euro een notitieboekje en een pen en off you go. Heb je een afspraak? Schrijf de naam van degene waarmee je de afspraak hebt + de datum boven aan een pagina en noteer daar onder de belangrijkste punten van het gesprek. Door het op te schrijven onthoud je het beter, leer je informatie te structureren en heb je naslagwerk. Mócht je dan toch iets van wat je hebt opgeschreven vergeten zijn, kun je het altijd terugvinden.

Schrijf niet alleen externe dingen zoals gesprekken met iemands anders op, maar ook ‘interne’ dingen zoals je ideeën. Wanneer je een idee hebt, schrijf deze zo snel mogelijk ergens op. Hoe vaak merk je wel niet dat je je iets bedenkt of te binnen schiet en dat je dit momenten erna alweer kwijt bent? Opschrijven dus!

730-omgaan-met-drukte-vertellis-chapters
Dit is de Vertellis Chapters. De ideale combinatie tussen een dag-, notitie- en inspiratieboek. We vonden het online en kan zich ideaal lenen voor het opschrijven van externe en interne notities.

Durf “nee” te zeggen

De mens vindt het over het algemeen enorm moeilijk om “nee” te zeggen. Dat is toch vaak wat de overstaande partij niet horen wil en we willen mensen natuurlijk niet teleurstellen. Nu is het natuurlijk niet zo dat je allerlei mooie kansen moet laten schieten omdat je denkt dat je te druk bent. Wees reëel, bekijk goed of je aan de vraag van de overstaande partij kunt voldoen. Wanneer hier geen haast bij is, kun je het natuurlijk ook op een later tijdstip inplannen. Kom je er echt niet uit? Zeg dan gerust “nee”, dat is tenslotte ook een antwoord.

Eerder opstaan > langer doorgaan

Wanneer het werk je echt om de oren vliegt, overweeg dan om eerder op te staan. Je bent al snel geneigd om ‘s avonds langer door te gaan, maar in the long run is dit niet iets waar je beter van wordt (ik spreek uit ervaring). Een van de voordelen ervan is dat er dan nog niemand wakker is en je dus in alle rust meters kunt maken. Daarnaast geeft het ook een motiverend gevoel dat, wanneer de meeste mensen nog liggen te slapen of net opstaan, jij al een paar uur flink geknald hebt. Dit gevoel helpt je om ook de rest van de dag door te gaan en ’s avonds lekker vermoeid en voldaan te gaan slapen.

730-omgaan-met-drukte-ochtend-uitzicht
Een ander voordeel aan vroeg opstaan is natuurlijk de kans op mooie zonsopgangen 😉

Put uit passie, enthousiasme en nieuwsgierigheid

Het zijn de drie bovenstaande dingen die ondernemers drijft tot wat ze doen. Ben je bijvoorbeeld naast je studie bezig met het opzetten van je eigen onderneming, dan moet je dit goed zien te combineren. Je studie vereist de nodige tijd, maar om je onderneming goed van de grond te krijgen (en in de lucht te houden) moet je daar ook tijd in steken. Dit kost erg veel energie. Ben je echter gepassioneerd, enthousiast en nieuwsgierig als het gaat om je eigen onderneming, dan geeft dat je de energie die je nodig gaat hebben. Besluit je een onderneming te starten tijdens je studie, doe dit dan in iets wat je écht leuk vindt.

Dit is een greep uit onze wapenuitrusting tegen drukte op dit moment. De wapens veranderen natuurlijk constant en zo ook de drukte. Hoe ga jij met drukte om en hoe bewapen je er tegen? Laat het me weten via een berichtje op Facebook, Instagram, LinkedIn of stuur een mailtje. Ik ben erg benieuwd!

Meer te weten komen?

Als 730. vinden wij het delen van kennis en onze expertise enorm belangrijk. We houden je graag op de hoogte.