730. Blog

Dé digital marketing stekkerdoos voor jouw website

Wanneer je geïnteresseerd bent in het bijhouden van statistieken van je website, kun je hier soms nog weleens in doorslaan. Je vindt allerlei nieuwe tools die je wilt gebruiken. Om deze tools op je website te integreren moet er vaak een stukje code ergens in je website geplaatst worden. Dat kan een hele rotzooi worden… Je kunt Google Tag Manager gebruiken als een stekkerdoos om deze stukjes code op in te prikken. Alleen het stukje code voor Google Tag Manager hoef je vervolgens nog maar op je website te plaatsen. Hoe dan? Dat lees je hier beneden!

Google Tag Manager?

Tag Manager is een tool van Google. Met een Google account kun je dit gebruiken. Binnen je Tag Manager account kun je meerdere containers aanmaken (net zoals bij Google Analytics). Iedere container representeert een web-domein. Om Google Tag Manager te integreren op jouw website dien je twee stukjes code te plaatsen op je website. Om deze stukjes code te vinden klik je in je Tag Manager omgeving op je ‘container ID’ die er vaak uitziet als ‘GTM-*******’. Daar staan de stukken code met uitleg over waar deze te plaatsen.

google tag manager container id
De Google Tag Manager container ID

Case: Google Analytics integreren met behulp van Tag Manager

Om de proef op de som te nemen, gaan we Analytics integreren op mijn website middels Tag Manager. Om te beginnen zoeken we de Tracking ID uit Analytics op. In Tag Manager maken we een variabele aan welke we een beschrijvende naam geven, in dit geval “730. Analytics ID”. Vervolgens maken we een tag aan met deze Analytics ID.

google tag manager analytics id
De Google Analytics Tracking ID variabele.

Om de tag af te ronden moet je hem aan een trigger koppelen. Een trigger geeft aan op welke momenten jouw tag ‘af moet gaan’. In dit geval zouden we al onze pagina’s door Google Analytics willen laten tracken, dus selecteren we de trigger ‘All Pages’. Klik ten slotte op gereed. Om je wijzigingen die je aan je Google Tag Manager container gedaan hebt door te voeren, dien je in dezelfde balk als je container ID op ‘Submit’ te klikken. Om te testen of het gewerkt heeft openen we één van onze pagina’s op de website, en raadplegen we on Analytics dashboard. Als het goed is wordt onder het onderdeel ‘Realtime’ 1 gebruiker weergegeven. Dat zijn wij! (Uiteindelijk wil je natuurlijk niet dat je eigen bezoekjes aan je website vastgelegd worden, maar dat is iets voor een volgende blog).

google-tag-manager-analytics-tag
De Google Analytics tag.

Wat kan ik er nog meer mee?

Ja, leuk dat je Analytics door middel van Tag Manager kunt implementeren, maar is dat alles? Nee, zeker niet! Iedere tool die op een soortgelijke manier te implementeren valt op je website, is wel via Tag Manager in te pluggen. Kan ik dan alleen maar stukjes code op mijn website implementeren? Nogmaals: nee, zeker niet! Daarnaast kun je de kleinste details op je website tracken. Wil je bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak iemand op op een bepaalde link of button klikt? Geen punt. Een tag instellen die alleen afgaat wanneer iemand van een specifieke URL op je website komt en naar een specifieke URL doorklikt? Ook dat kan. De mogelijkheden zijn eindeloos en op internet valt heel veel te vinden.

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over Google Tag Manager. Laat me weten hoe jij je digital marketing op je websites structureert! Voor vragen kun je me natuurlijk ook altijd bereiken via Facebook, Instagram, LinkedIn of stuur een mailtje.

Meer te weten komen?

Als 730. vinden wij het delen van kennis en onze expertise enorm belangrijk. We houden je graag op de hoogte.