730. Blog

Do or don’t: ondernemen tijdens je studie

Er wordt vaak gediscussieerd of ondernemen tijdens je studie nou wel of niet verstandig is. In de blog van vandaag zet ik de voor- en nadelen die ik zelf ervaar voor je uiteen en zet ik wat tips op een rijtje die ik goed had kunnen gebruiken toen ik in de beslissing-/beginfase van het ondernemerschap zat. Hopelijk heb je er wat aan, let’s go!

Voordelen

Opdoen van (werk)ervaring.

Wanneer je eigen onderneming niet helemaal wordt of is wat jij ervan verwacht en je gaat onder een werkgever werken, dan heb jij al een streepje voor op je leeftijdsgenoten omdat je relevante werkervaring hebt.

Je moet een vaardigheid ontwikkelen die anderen echt waarde kan bieden.

Veel studenten weten niet helemaal wat ze willen doen en waar ze heen willen, maar wanneer je gaat ondernemen moet je waarde kunnen bieden. Het is een beetje het verhaal van de kip en het ei, maar het kan wel stimulerend werken. Tevens voelt het natuurlijk enorm goed om mensen te helpen.

Geen bijbaantje wanneer het een beetje loopt.

Wanneer je net begint en je nog niet je waarde gecreëerd hebt/inziet, dan is het wijsheid om er nog een bijbaantje naast te houden. Mocht het daarna beginnen te lopen, dan kun je je bijbaantje opzeggen en de tijd die je vervolgens overhoudt weer in je onderneming steken.

Doen wat je leuk vindt en (als ZZP’er) je eigen werktijden bepalen.

Dat je kunt doen wat je leuk vindt is natuurlijk het aller fijnste van ondernemen. Als ZZP’er kun je dan ook nog grotendeels je eigen werktijden bepalen. Uit eigen ervaring kan ik je wel aanraden om ’s ochtends eerder op te staan om te gaan werken dan dat je ’s avonds langer doorgaat. De kwaliteit van je werk ligt dan vele malen hoger (die van mij althans).

Uitlaatklep voor passie en creativiteit. Altijd iets om naar uit te kijken.

Het is soms lastig om je door de sleur van school heen te slaan (al helemaal als je op dat moment wat vakken volgt die je niet helemaal interesseren). Doordat je iets doet wat je leuk vindt en waar je je passie in kwijt kunt, heb je altijd iets om als motivatie naar uit te kijken.

Nadelen

Druk, druk, druk.

Lekker uitslapen op de zondag? Wanneer je net begint zal dit nog wel lukken, maar als het een beetje loopt gaat ook die zondagochtend gevuld worden met werk. Doordeweeks heb je natuurlijk school, zaterdags je bijbaantje en dan tja … Zit er bijna niets anders meer op.

Focus en motivatie op school vermindert.

Je opdrachtgevers zullen hoogstwaarschijnlijk gewoon doordeweeks aan het werk zijn en dat is wanneer ze contact met je op zullen willen nemen. Dit kan enorm afleiden van hetgeen waar je op dat moment mee bezig bent (school). Daarnaast doe je natuurlijk veel liever je eigen werk dan school, dus is het lastig om de motivatie voor school te behouden.

Geen vangnet.

Geen pensioen, geen WW, geen ADV dagen, geen doorbetaling tijdens vakantie, geen bedrijfskantine, geen trainingsprogramma, geen coaches. Dat alles niet, tenzij je zelf wat gaat regelen. Moet ik doorgaan?

Geen collega’s.

Wanneer je ZZP’er bent, is er niemand die zegt wat je goed of fout doet. Niemand waar je een kerstborrel mee kunt drinken en niemand die de vrimibo met je bijwoont. Het kan zo nu en dan best eenzaam zijn.

Risico. Altijd.

Ondernemers zoeken het risico niet op, in tegendeel. Als je kon ondernemen zonder risico, had iedereen dat gedaan. Risico nemen hoort er gewoon bij en daar moet je wel van houden en tegen kunnen.

Tips

Ondernemen is 1 ding. Ondernemen tijdens je studie is heel iets anders. Daarom hier wat tips die ik uit de praktijk ervaar om alles te combineren.

Plan strak.

Zorg dat je weet wanneer je aan wat toe bent. Stel duidelijke werktijden voor jezelf en werk efficiënt gedurende die tijd.

Laat school niet ondersneeuwen.

Dat ondernemen is allemaal leuk en aardig, maar als het er echt op aankomt is het altijd prettig om een papiertje van iets te hebben. Wanneer je dus A hebt gezegd en tijdens je studie bent gaan ondernemen, wees dan ook een man, zeg B en maak die studie af.

Sta eerder op en/of werk in het OV.

De blog die je nu leest, is zeer waarschijnlijk geschreven in de bus. Zorg ervoor dat je je tijd zo nuttig mogelijk besteedt. Een simpele tip om meer tijd te creëren is eerder opstaan. Daarnaast kun je – wanneer jouw soort werk het toelaat – vanuit het OV ook een hele hoop doen.

Creëer een netwerk.

Dit koppelt ook een beetje terug op het “geen collega’s” nadeel. Zorg dat je mensen om je heen verzamelt die zich in hetzelfde schuitje bevinden. Dit helpt altijd, in ieder scenario. Zo ook in deze.

Ga slim met je geld om en weet wat je waard bent.

Wanneer je voor jezelf begint (in de digitale wereld), zul je als bezwaar van een opdrachtgever wel eens horen dat je een gebrek aan ervaring hebt. Echter ben jij een milennial, opgegroeid in de digitale wereld en ieder moment van de dag online. Als het op digitaal aankomt, wil ik dan wel eens zien wie er meer ervaring heeft. Weet dus wat je waard bent. Vraag niet te weinig, want je tijd is kostbaar (je moet namelijk afstuderen!). Heb je vervolgens wat verdiend, ga er slim mee om.

Hopelijk heb je deze week weer wat aan de blog gehad! Ben jij een ondernemende student? Het lijkt me leuk om jouw ervaring te horen. Reageer op de social media post waarin je deze blog voorbij hebt zien komen, of stuur me een berichtje via Facebook, Instagram, LinkedIn of stuur gewoon een mailtje. Tot de volgende!

Meer te weten komen?

Als 730. vinden wij het delen van kennis en onze expertise enorm belangrijk. We houden je graag op de hoogte.