730. Blog

Childtheme: Wat is het en wat kan je ermee?

Vorige week maakte ik je lekker met een childtheme, maar liet ik je een beetje verdwaasd achter zonder je van meer informatie over child themes te voorzien. Dat ga ik deze week veranderen! Deze week ga ik behandelen wat een childtheme nou precies is, waarom je er één zou gebruiken en hoe je deze maakt. Kijk je mee?

Wat is een childtheme?

Een childtheme moet je zien als een spiegelreflectie van een bestaand thema. De aanpassingen die je doet aan de childtheme worden niet zichtbaar in de parentheme, maar aanpassingen die vanuit het parentheme doorgevoerd worden, zie je wel terug in de childtheme.

Waarom een childtheme gebruiken?

Je gebruikt een childtheme wanneer je wijzigingen door wilt voeren aan een bestaand theme. Het is de meest veilige en aan te raden manier om dit te doen. De veranderingen die jij aan het thema gedaan hebt, zullen niet worden verwijderd wanneer het theme een update krijgt. Een ander groot voordeel is dat je zonder moeite van je childtheme af kunt stappen en je parentheme weer kunt gaan gebruiken. Dit is handig wanneer de wijzigingen die je gedaan hebt aan jouw childtheme niet meer werken en je het met geen mogelijkheid meer werkend krijgt.

Zo maak je een childtheme

Zorg er ten eerste voor dat de theme waarop je jouw childtheme wilt baseren aanwezig is in je themes map (staat hij tussen Weergave >> Thema’s? Dan zit je goed!). In dit voorbeeld gebruik ik GeneratePress.

  • Maak op je pc een mapje aan en noem het wat je wilt, in dit geval noem ik hem “generatepress-child”
  • Maak in het mapje vervolgens een bestandje aan en noem deze “style.css”Open dit bestandje en zet er het volgende in:
  • Maak vervolgens nog een bestandje aan en noem deze “functions.php”
  • Open dit bestandje en zet er het volgende in: [ZIE ONDERSTAANDE AFBEELDING]
  • Vervolgens comprimeer je het aangemaakt mapje naar een .ZIP formaat en upload je deze in je WordPress bij Weergave >> Thema’s >> Nieuwe toevoegen >> Thema uploaden
  • Activeer het thema
730-childtheme-functions-php
Code die in functions.php gezet dient te worden.

Gefeliciteerd! Je hebt nu een child theme aangemaakt. Maar hoe overschrijf je nou bestanden van de parenttheme? Je maakt het bestand dat je wilt overschrijven ook aan in je childtheme. Vervolgens zet je erin waarmee je het wilt overschrijven en the magic happens! Zorg ervoor dat de paden naar de bestanden toe ook hetzelfde zijn. Voorbeeld:

Originele bestand: GeneratePress/inc/structure/header.php

Dan is het childtheme bestand: GeneratePress-Child/inc/structure/header.php

Hopelijk kun je wat met de informatie van deze week! Mochten er dingen onduidelijk voor je zijn, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Dit kan via email, Facebook, Instagram of LinkedIn. Volgende gaan we het hebben over het design-aspect van goede Call-To-Actions. Tot volgende week!

Meer te weten komen?

Als 730. vinden wij het delen van kennis en onze expertise enorm belangrijk. We houden je graag op de hoogte.